Ilmastonmuutos voi lisätä tulivuorenpurkauksia Islannissa

Viime päivinä uutisissa on ollut varsin näkyvästi esillä Balin Agung-tulivuori. Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos voi kuitenkin lisätä tulivuorenpurkauksia huomattavasti lähempänä Suomea.

Leedsin yliopiston johtama tutkimus paljastaa, että ilmaston lämpeneminen voi johtaa tulivuorenpurkausten lisääntymisen Islannissa. Logiikkana ilmastonmuutoksen ja tulivuorenpurkausten välillä on se, että jäätikön sulaminen vähentää sitä painetta, minkä tulivuoren pinnalla olevat jäätiköt (glaciers) ja jää saavat aikaan.

Historiallisesti tarkastellen jäätikön määrän muuttumisen ja tulivuorenpurkausten lukumäärän muuttumisen välillä on ollut varsin pitkä viive, mutta koska ihminen vaikuttaa nyt ensimmäistä kertaa omilla toimillaan ilmastonmuutoksen voimakkuuteen, on viiveen kestoa vaikea arvioida.

Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus vuonna 2010 sai Euroopan lentoliikenteen isolta keskeytyksiin, ja aiheutti näin esimerkiksi monille lomamatkailijoille ongelmia ja Finnairille merkittäviä taloudellisia tappioita.

Lähde: https://www.leeds.ac.uk/news/article/4141/climate_change_could_increase_volcano_eruptions